top of page

„Dětem Ukrajiny“. V Praze byla otevřena nová třída v ukrajinštině


Nedávno v Praze zahájila výuku třída v ukrajinském jazyce pro páťáky, kteří nebyli zapsáni do českých škol pro nedostatek míst. Děti se budou učit s ukrajinskými učiteli podle programu Mezinárodní ukrajinské školy.


15. září poprvé zazvonilo v nové třídě pro ukrajinské děti, které jsou spolu s rodiči dočasně v Praze kvůli ruské agresi na Ukrajině. Projekt je finančně podporován českou organizací „Dětem Ukrajiny“.


„Dnes je zvláštní den. Jsme moc rádi, že máme možnost zorganizovat bezplatné vzdělávání pro žáky pátých tříd, že naše děti budou moci pokračovat ve vzdělávání v České republice. Vzdělávací proces je postaven v souladu s ukrajinským vzdělávacím systémem a bude veden certifikovanými učiteli v ukrajinském jazyce. Děti, jejichž rodiny se po válce plánují vrátit na Ukrajinu, se tak budou moci v klidu vzdělávat doma. Dětem přeji hodně úspěchů, jen tak dál a vyhrajeme,“ zahájila svátek zakladatelka spolku „Dětem Ukrajiny“ Oksana Breslavska.


Ukrajinská třída byla otevřena v prostorách protestantského kostela „Na slovo“ v ulici Křižíkova 44. Děti se budou učit pět dní v týdnu od 8:30 do 13:30 podle programu Mezinárodní ukrajinské školy s dalším studiem českého a anglického jazyka. Součástí třídy je herna pro odpočinek dětí a také samostatná jídelna.


„Děti, které se z toho či onoho důvodu nedostaly do českých škol, budou studovat ukrajinské třídě zdarma. V personálu je psycholog, na kterého se mohou v případě potřeby obrátit. Kromě toho plánujeme přidat různé kroužky a sportovní oddíly, například výuku plavání. Přizpůsobíme se schopnostem a zájmům dětí. V současné době je zde divadelní kroužek a kroužek anglického jazyka,“ uvedla Oksana Breslavska.


„Do budoucna plánujeme otevřít třídy i v dalších částech Prahy pro děti, které se nedostaly do české školy. A do budoucna chceme založit v Praze skutečnou ukrajinskou školu,“ dodala.


Třídní učitelkou nové třídy bude paní Yuliya, která svým žákům poblahopřála k zahájení nového školního roku a poděkovala České republice za pomoc: „Pro nás, Ukrajince, je začátek nového školního roku svátkem. . Dětem chci popřát hodně štěstí, aby dosáhly toho, o čem sní, potkaly ve škole věrné, milé a spolehlivé kamarády. V současné době Ukrajina prochází těžkými časy a my jsme velmi vděčni České republice za pomoc i za to, že jsou zde vytvořeny podmínky pro vzdělávání našich dětí.“


K oslavě se připojili i samotní studenti, kteří přítomným slavnostně koncertovali. V podání dětí zazněly známé ukrajinské písně a básně. Vyvrcholením akce bylo společné provedení státní hymny Ukrajiny.



Podle rodičů dětí z páté třídy se většina z nich plánuje vrátit na rodnou Ukrajinu, ale bude to chtít čas. „Jsme tu od dubna. Dálkově studoval na ukrajinské škole. Návrat na Ukrajinu jsme plánovali od 1. září. Ale rozhodli se, že je příliš brzy. Podle našeho názoru je domorodá komunita velmi důležitá, zejména pro dítě. Proto jsme byli velmi rádi, když jsme dostali nabídku nastoupit do studia v ukrajinské třídě. Určitě se plánujeme vrátit. Nejspíš do Nového roku,“ řekla maminka páté třídy Anna Burtseva z Kyjeva.


V současné době má projekt problémy s organizací bezplatného stravování dětí ve škole. Jak poznamenala Oksana Breslavska, děti si budou nyní nosit do školy vlastní jídlo. V budoucnu, v závislosti na příjmu finančních prostředků, jim obědu bude hradit spolek.


Naléhavým problémem je navíc kompletní vybavení žáků školními učebnicemi. „Dohodli jsme se na výrobě učebnic na Ukrajině. Jsou i rodiče, kteří s sebou přinesli učebnice. Ale to bohužel nestačí. Pokud tedy někdo poskytne dětem knížky k dočasnému použití, budeme mu neskonale vděční“, – vyjadřuje předem svůj vděk zakladatelka spolku „Dětem Ukrajiny“.

 

Pro budoucnost našich dětí


Spolek "Dětem Ukrajiny" byl založena v Praze během války na Ukrajině. Jeho hlavním posláním je vzdělávání ukrajinských dětí, které utrpěly válkou, a také pomoc při organizování lepšího života pro děti dočasně pobývající v České republice.


Právě za tímto účelem připravila organizace za podpory obvodních odborů školství v Praze a odboru školství a vědy Krajské státní správy Lvov vzdělávací projekt - otevření tříd ukrajinského jazyka, které budou pomáhat při komplexním rozvoji a vzdělávání ukrajinských dětí v ČR. A aby se dětem v nové zemi snadněji dorozumívalo a vyhnuly se sociální izolaci, naučí je také základy českého jazyka. V současné době se ve 2.–5. ročníku učí 51 dětí.


Část činnosti „Děti Ukrajiny“ míří přímo na projekty na Ukrajině, kde se ve spolupráci s místními úřady a organizacemi bude podílet na poválečné rekonstrukci škol, nemocnic, hřišť a dalších zařízení určených dětem.


Výuka ukrajinského jazyka byla otevřena v prostorách protestantského kostela „Na slovo“ v ulici Křižíkova 44. Děti se budou učit pět dní v týdnu od 8:30 do 13:30 podle programu Mezinárodní ukrajinské školy s dalším studiem českého a anglického jazyka. Součástí třídy je herna pro odpočinek dětí a také samostatná jídelna.


133 views
bottom of page